Προϋπολογισμός Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Συνεργασίας ανέρχεται στα 129.695.572,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 110.241.234 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 19.454.338 ευρώ από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Όραμα «Μετατροπή της διασυνοριακής περιοχής σε μια ανταγωνιστική, καινοτόμο, βιώσιμη, κλιματικά προσαρμόσιμη, καλύτερα διασυνδεδεμένη περιοχή χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.»
Στόχοι Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A "Ελλάδα-Βουλγαρία" 2014-2020, καλύπτει 11 ελληνικές και βουλγαρικές περιφέρειες. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην:
Ενδεικτικές δράσεις
Προώθηση της επιχειρηματικότητας
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις:Τοπικές/ περιφερειακές/ εθνικές υπηρεσίες, επιμελητήρια, ΜΚΟ, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και δίκτυα, ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Νεοσυσταθείσες MικροMεσαίες Eπιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, δυνητικοί επιχειρηματίες, κοινωνικές εταιρίες.
Ενίσχυση της ανάπτυξης των MικροMεσαίων Eπιχειρήσεων
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις: Τοπικές / περιφερειακές / εθνικές υπηρεσίες, επιμελητήρια, ΜΚΟ, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και δίκτυα, ακαδημαϊκά ιδρύματα, δομές εξαγωγών.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:MικροMεσαίες Eπιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, κοινωνικές εταιρίες.
Προώθηση επενδύσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις:Τοπικές / περιφερειακές / εθνικές υπηρεσίες και οι διευθύνσεις τους αρμόδιες σε θέματα χωροταξίας, διαχείρισης φυσικών καταστροφών, προστασίας του πολίτη, κ.α., περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Ο πληθυσμός της διασυνοριακής και γύρω περιοχής και των περιοχών με αυξημένη επικινδυνότητα.
Διατήρηση, προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις: Τοπικές / περιφερειακές / εθνικές υπηρεσίες και οι διευθύνσεις τους αρμόδιες σε θέματα φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, δομές προστασίας περιβάλλοντος, ΜΚΟ.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Επισκέπτες, τουρίστες, διασυνοριακές επιχειρήσεις
Προστασία και αναδόμηση της βιοποικιλότητας
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις:Τοπικές / περιφερειακές / εθνικές υπηρεσίες και οι διευθύνσεις τους αρμόδιες σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, γεωργίας, δασοπονίας και χωροταξίας, δομές προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Προστατευόμενες περιοχές.
Προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις:Τοπικές / περιφερειακές / εθνικές υπηρεσίες και οι διευθύνσεις τους αρμόδιες σε θέματα διαχείρισης υδάτων και εδάφους, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα με εξειδίκευση στη διαχείριση υδάτων και εδάφους, επιμελητήρια και κοινωνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση υδάτων και εδάφους.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Δομές διαχείρισης υδάτων, χρήστες των συγκεκριμένων φυσικών πόρων, καλλιεργητές, δομές διαχείρισης βιομηχανικών ζωνών, πληθυσμός και επιχειρήσεις στις περιοχές παρέμβασης.
Ενδυνάμωση της περιφερειακής κινητικότητας
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις:Τοπικές / περιφερειακές / εθνικές υπηρεσίες και οι διευθύνσεις τους αρμόδιες σε θέματα μεταφορών και κατασκευής, ειδικές δομές και σύνδεσμοι που σχετίζονται σε θέματα μεταφορών και κατασκευής.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Επισκέπτες, κάτοικοι, επιχειρήσεις και πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς.
Επένδυση στην υγεία και στις κοινωνικές υποδομές
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις:Πρωτοβάθμιοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας (μόνο δημοσίου τομέα), δήμοι, κοινωνικές εταιρίες στον τομέα της υγείας, νοσοκομεία, ιατρικά τμήματα πανεπιστημίων.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. άτομα με ειδικές ανάγκες, πενιχρού εισοδήματος), πληθυσμοί με μεγάλη συχνότητα προβλημάτων υγείας και αυξημένη διασυνοριακή κινητικότητα (Ρομά, πρόσφυγες, κλπ.), πληθυσμοί σε διασυνοριακές περιοχές με μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Παροχή υποστήριξης στις κοινωνικές επιχειρήσεις
Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις:Οργανισμοί κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί / κοινωνικές εταιρίες, σύνδεσμοι, κλπ). ΜΚΟ, ινστιτούτα και δημόσιες δομές που ασχολούνται με την κοινωνική οικονομία.
Ποιοί ωφελούνται από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις:Άνεργοι, ευπαθείς ομάδες, περιθωριοποιημένες κοινότητες.
Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω δράσεις είναι ενδεικτικές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προστεθούν και άλλες που συνάδουν με τους στόχους του προγράμματος ή να μην υπάρξει πρόσκληση για κάποιες από αυτές αν επιτάσσεται κάτι τέτοιο από την εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι θα πρέπει να βασίζουν τις επιλογές τους στην εξειδίκευση του προγράμματος όπως αυτή θα αποτυπώνεται στις προσκλήσεις που θα εκδίδονται και θα αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος.
Αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση του ΠρογράμματοςΕιδική Υπηρεσία ΔιαχείρισηςURL: www.interreg.gr Τηλέφωνο: +30 2310 469600e-mail: interreg@mou.gr
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11/11/2015