facebook
Ενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Απενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Απενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
Ενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
  • YouTube ΕΣΠΑ 2014-2020
  • Facebook ΕΣΠΑ 2014-2020
  • Instagram ΕΣΠΑ 2014-2020
  • RSS
  • ΕλληνικάΕλληνικά
    • EnglishEnglish
ΕΣΠΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  • ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
  • ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΓΔΕ-ΕΣΠΑ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ
  • HELPDESK ΕΣΠΑ HELPDESK ΕΣΠΑ

  • Αρχική σελίδα >
  • Διαχείριση ΕΣΠΑ >
  • Αξιολόγηση

Αξιολόγηση

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

H αξιολόγηση αποτελεί τη συστηματική και αντικειμενική αναλυτική εκτίμηση μιας παρέμβασης και επιδιώκει να εκτιμηθεί η επιτυχία της όσον αφορά σους στόχους, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, την επίπτωση και τη βιωσιμότητά της και να αντλήσει διδάγματα.

Οι αξιολογήσεις είναι χρήσιμες καθώς εστιάζουν σε όλο τον κύκλο ζωής μιας παρέμβασης: από τη στρατηγική (θέτοντας ερωτήματα όπως Κάνουμε τα σωστά πράγματα;), την υλοποίηση (Γίνονται τα πράγματα σωστά;) έως και την αξιοποίηση (Τί διδάγματα αντλήσαμε;) και θέτουν ερωτήματα βάσει των οποίων δύνανται να:

  • αναγνωρίσουν πόσο αποδοτικές ήταν οι παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο χρήσης των πόρων,
  • συνεισφέρουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση και κατανομή των διαθέσιμων πόρων,
  • συνεισφέρουν στη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό ή τον τρόπο βελτίωσης μιας παρέμβασης,
  • εντοπίσουν παρεμβάσεις για συνέχιση, αναπαραγωγή, μεγέθυνση ή τερματισμό,
  • αναλύσουν αν επιτεύχθηκαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και τους λόγους για τους οποίους αυτά επιτεύχθηκαν ή δεν επιτεύχθηκαν,
  • να εκτιμήσουν κατά πόσο είχε νόημα η παρέμβαση για τους συμμετέχοντες,
  • υποστηρίξουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για εναλλακτικές παρεμβάσεις, ανταγωνιστικές ή μη,
  • προσφέρουν διδάγματα, υπογραμμίζουν τα επιτεύγματα, αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία και κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση και την αναθεώρηση μιας παρέμβασης,
  • βοηθήσουν στο να υπάρξει συναίνεση για τις αιτίες ενός προβλήματος και του τρόπου αντιμετώπισής του,
  • εκτιμήσουν πώς και γιατί τα αποτελέσματα επηρεάζονται από συγκεκριμένες δραστηριότητες,
  • αναγνωρίσουν αναδυόμενα προβλήματα και να αποσαφηνίσουν τις διαδικασίες και τις αποτυχίες ή επιτυχίες κατά τη διάρκεια υλοποίησης μιας παρέμβασης.


Στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της αξιολόγησης για την ενδυνάμωση της εστίασης στα αποτελέσματα των προγραμμάτων και την εκτίμηση των επιπτώσεων των πολιτικών που υιοθετήθηκαν.

Ο Κανονισμός Κοινών Διατάξεων (CPR) 1303/2013 θέτει τις βασικές απαιτήσεις σε σχέση με την αξιολόγηση την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο οποίος ορίζει ότι οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του σχεδιασμού και της υλοποίησης των προγραμμάτων καθώς και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της απόδοσης και των επιπτώσεών τους (άρθρο 54-1). Όλες οι αξιολογήσεις θα πρέπει να συνδέονται με τη λογική της παρέμβασης και με τους ειδικούς στόχους κάθε Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Βάσει του Κανονισμού, στη νέα προγραμματική περίοδο τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προβούν στη διενέργεια μιας σειράς αξιολογήσεων για τη βελτίωση του σχεδιασμού:

Εκ των προτέρων αξιολόγηση
Η εκ των προτέρων αξιολόγηση (ex-ante evaluation) αποτελεί μια θεωρητική ανάλυση, η οποία εκτιμά την ισχύ της θεωρίας πίσω από την επιδιωκόμενη αλλαγή (theory of change) που στοχεύει να επιτύχει ένα πρόγραμμα και τη λογική της παρέμβασης, πάνω στην οποία έχει βασιστεί ο σχεδιασμός του προγράμματος πριν την έναρξη υλοποίησής του.

Με την εγκύκλιο για τη διεξαγωγή της εκ των προτέρων αξιολόγησης και της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 (α.π. 30941 /ΕΥΣΣΑΑΠ 1605/ 12-7-2013), δόθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για την οργάνωση και διεξαγωγή της εκ των προτέρων αξιολόγησης των ΕΠ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν και υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Αξιολόγηση κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου
Κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου είναι χρήσιμο να πραγματοποιούνται αξιολογήσεις τόσο σε σχέση με την εφαρμογή (αξιολογήσεις εφαρμογής), όσο και με τις επιπτώσεις μίας παρέμβασης (αξιολογήσεις επιπτώσεων).

Η αξιολόγηση εφαρμογής (implementation evaluation) πραγματοποιείται κατά την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και εξετάζει τον τρόπο υλοποίησης και διαχείρισής τους, προκειμένου να υποστηριχθεί η ομαλή ολοκλήρωσή τους. Για το λόγο αυτό, η αξιολόγηση εφαρμογής είναι πιο χρήσιμη στις αρχές της προγραμματικής περιόδου, στα πρώτα στάδια του κύκλου ζωής των παρεμβάσεων.

Η αξιολόγηση επιπτώσεων (impact evaluation) διερευνά τα αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης παρέμβασης, το βαθμό επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί και το κατά πόσο θα άλλαζαν τα αποτελέσματα αν δεν είχε υλοποιηθεί η παρέμβαση. Ο ρόλος της αξιολόγησης επιπτώσεων είναι να γίνει κατανοητή η λειτουργία μιας παρέμβασης και να διαχωριστούν οι επιπτώσεις που οφείλονται στην παρέμβαση από εκείνες που οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Για το λόγο αυτό, οι αξιολογήσεις επιπτώσεων είναι πιο χρήσιμο να λάβουν χώρα σε μεταγενέστερα και προς τα τελικά στάδια της προγραμματικής περιόδου.

Εκ των υστέρων αξιολόγηση
Σκοπός της εκ των υστέρων αξιολόγησης (ex-post evaluation) είναι να συνθέσει μια ακριβή εικόνα όλης της προγραμματικής περιόδου. Η αξιολόγηση εξετάζει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Ταμείων και των επιπτώσεών τους στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, αλλά και τη συνεισφορά τους στις προτεραιότητες της Ένωσης για μια έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Έκθεση σύνοψης των αξιολογήσεων
Η έκθεση σύνοψης των αξιολογήσεων (report summarising evaluation) αποτελεί μια έκθεση η οποία παρουσιάζει συνοπτικά τα συμπεράσματα όλων των αξιολογήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού και τις κύριες εκροές και αποτελέσματα του προγράμματος, τα ζητήματα που κρίνεται πως επηρεάζουν την επίδοση του προγράμματος και τα μέτρα που έχουν ληφθεί (άρθρο 114-2). Στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν για την επόμενη προγραμματική περίοδο αλλά και να υποστηρίξει την εκ των υστέρων αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη.

Σχέδιο Αξιολόγησης
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα σχεδιαστούν και θα πραγματοποιηθούν ποιοτικές αξιολογήσεις στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο Κανονισμός Κοινών Διατάξεων επιβάλλει την κατάρτιση ενός ή περισσότερων Σχεδίων Αξιολόγησης. Το Σχέδιο Αξιολόγησης (evaluation plan) αποτελεί ένα στρατηγικό έγγραφο που περιγράφει πως θα γίνει η αξιολόγηση ενός προγράμματος και του πως θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τη βελτίωση του προγράμματος και της λήψης αποφάσεων.

Ένα Σχέδιο Αξιολόγησης έχει ως στόχο:

  • τη βελτίωση της ποιότητας των αξιολογήσεων μέσω σωστού σχεδιασμού, περιλαμβάνοντας τον προσδιορισμό και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων
  • την παροχή πληροφορίας στους διαχειριστές και λήπτες αποφάσεων που βασίζεται στις αξιολογήσεις
  • να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για το σχεδιασμό αξιολογήσεων επιπτώσεων
  • να διασφαλίσει ότι οι αξιολογήσεις θα παρέχουν τις αναγκαίες εισροές για την κατάρτιση των ετήσιων εκθέσεων και των εκθέσεων προόδου
  • να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να συνθέσει τα ευρήματα από τα διαφορετικά κράτη-μέλη και να επικοινωνήσει τα διαθέσιμα στοιχεία
  • να εξασφαλίσει ότι έχουν προβλεφθεί οι κατάλληλοι πόροι για τη ολοκλήρωση των αξιολογήσεων

Στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, έχει αποφασιστεί να καταρτιστεί ένα Σχέδιο Αξιολόγησης για κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ένα Σχέδιο Αξιολόγησης σε επίπεδο Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η επικαιροποίηση των Σχεδίων Αξιολόγησης των ΕΠ 2014-2020 είναι σε εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες σχετικές οδηγίες και εισροές από της ΕΑΣ (Έγγραφο Εργασίας 3 - Νοέμβριος 2022). 

Στις περισσότερες ΔΑ προγραμματίζεται να ανατεθεί άμεσα αξιολόγηση αποτελεσματικότητας & αποδοτικότητας του Προγράμματος με σκοπό να συνδράμει στην τελευταία αναθεώρηση της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. 

Έως το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου θα πραγματοποιηθούν επίσης από όλες τις ΔΑ των ΕΠ αξιολογήσεις αποτίμησης / επιπτώσεων των δράσεων των προγραμμάτων τους ανά ειδικό στόχο, στο βαθμό που δεν καλύπτονται ήδη από προηγούμενες μελέτες τόσο της ίδιας της ΔΑ, όσο και άλλων ΔΑ τομεακών ΕΠ ή/και των ΕΥΣΣΑ/ΕΥΣΕΚΤ. 


Σύνθεση των αξιολογήσεων της ΠΠ 2014-2020  (31/12/2022)

Οι Διαχειριστικές Αρχές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020 υπέβαλλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έκθεση (Σύνθεση), για κάθε Πρόγραμμα, μέσω της πλατφόρμας SFC στην ενότητα της Αξιολόγησης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με συνοπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων των αξιολογήσεων που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού (έως εκείνη τη στιγμή), διατυπώνοντας σχόλια σχετικά με τις κοινοποιηθείσες πληροφορίες (Άρθρο 114, παρ. 2 του ΚΚΔ 1303/2013).

Για την αποτύπωση των ευρημάτων των αξιολογήσεων στην Έκθεση της Σύνθεσης των αξιολογήσεων, υπήρξε στη διάθεση των Δ.Α. σχετικό πρότυπο (template) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μεταφράστηκε από την ΕΥΣΣΑ στην ελληνική γλώσσα και προωθήθηκε προς διευκόλυνση στις Δ.Α.  Χρησιμοποιήθηκε από τις Δ.Α. στο σύνολο του ή με αρκετά από τα δομικά στοιχεία του. 

Οι αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν διακρίνονται σε Εφαρμογής (αποδοτικότητας & αποτελεσματικότητας), Επιπτώσεων, Επικοινωνίας αλλά και εκ των προτέρων (Ex ante): 
  • Όλες οι ΔΑ πραγματοποίησαν αξιολογήσεις Εφαρμογής με σκοπό να υποστηρίξουν την τεκμηρίωση των προτάσεων αναθεώρησης των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων (εσωτερική μεταφορά πόρων, αλλαγές στη στοχοθεσία δεικτών).
  • ​Αξιολογήσεις που περιείχαν τη διάσταση και της Επίπτωσης διενεργήθηκαν (σε συνδυασμό με την εξέταση της αποδοτικότητας & αποτελεσματικότητας) κυρίως από τις ΔΑ των Τομεακών Προγραμμάτων στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην αποτίμηση του τρόπου υλοποίησης συγκεκριμένων παρεμβάσεων (με πανελλαδικό χαρακτήρα και υλοποίηση ως επί το πλείστον και με πόρους και των 13 ΠΕΠ) και στον ανασχεδιασμό τους (όπως Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής, ΤΟΜΥ, Δομές Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής εμπειρίας). Εντοπίζονται κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
  • Οι εκ των προτέρων αξιολογήσεις αφορούν κανονιστικές απαιτήσεις, τόσο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων, όσο και για τον σχεδιασμό των ΕΠ στην έναρξη της ΠΠ 2014-2020 με πόρους τότε των νέων Προγραμμάτων.

Αποτίμηση της εφαρμογής των Χωρικών Εργαλείων στην Ελλάδα στην προγραμματική περίοδο 2014-2020​ - Φεβ 2020 (ZIP - 6,35 MB)

​

Αξιολογήσεις ΕΠ 2014-2020

Οι ΔΑ είναι υποχρεωμένες να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το ισχύον Σχέδιο Αξιολόγησης του ΕΠ καθώς και όλες τις ολοκληρωμένες μελέτες αξιολόγησης τους. Επίσης μεριμνούν για την διάδοση των συμπερασμάτων τους σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΑΣ. 

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Helpdesk για την Αξιολόγηση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Σχετικά αρχεία

  • Εγκύκλιος για τη διεξαγωγή της εκ των προτέρων αξιολόγησης και της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης των ΠΕΠ 2014-2020 (PDF - 306,72 Kb)
  • Έγγραφο Οδηγιών της ΕΕ για την εκ των προτέρων αξιολόγηση (Guidance Document on Ex-Ante Evaluation) (PDF - 510,3 Kb)
  • Υποστηρικτικό υλικό για την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση (1) (ZIP - 3,33 Mb)
  • Υποστηρικτικό υλικό για την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση (2) (ZIP - 2,61 Mb)
  • Υποστηρικτικό υλικό για την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση (3) (ZIP - 4,34 Mb)
  • Υποστηρικτικό υλικό για την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση (4) (ZIP - 2,92 Mb)
  • Υποστηρικτικό υλικό για την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση ΕΚΤ (ZIP - 9,35 Mb)
  • Εφαρμογή της Οδηγίας 2001/42 σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων (PDF - 660,57 Kb)
  • Εγγραφο Εργασίας 1 - Αξιολόγηση και Σχέδια Αξιολόγησης στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (RAR - 590,66 Kb)
  • Εθνικό Δίκτυο Αξιολόγησης - Συνάντηση δικτύου, Αθήνα 6/3/2017 (ZIP - 7,24 Mb)
  • Σεμινάριο Αξιολόγησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 13 & 14-2-2020 (ZIP - 8,66 Mb)

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17/05/2023

  • ΕΣΠΑ 2014-2020
  • Επιχειρησιακά Προγράμματα
  • Πολιτική της Συνοχής
  • Διαχείριση ΕΣΠΑ
    • Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου 2014-2020 για τα ΕΠ του ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, ΤΣ
    • Αξιολόγηση
    • Εγκεκριμένο Ενιαίο Σύστημα Παρακολούθησης Δεικτών ΕΣΠΑ 2014-2020
    • Πληροφόρηση & Επικοινωνία
    • Καταπολέμηση της απάτης στις διαρθρωτικές δράσεις
  • Άλλες χρηματοδοτήσεις
  • Νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027
  • Τα έργα του ΕΣΠΑ με χάρτες και αριθμούς από το

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • Καταγγελίες για συγχρηματοδοτούμενα έργα

Περιοχή μελών

  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
  • Τα προγράμματά μου
  • Γιατί να εγγραφώ;

ΤΟΜΕΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα

Τεχνική Βοήθεια

Αγροτική Ανάπτυξη

Θάλασσα & Αλιεία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ιόνια Νησιά
  • Ήπειρος
  • Θεσσαλία
  • Στερεά Ελλάδα
  • Αττική
  • Δυτική Ελλάδα
  • Πελοπόννησος
  • Βόρειο Αιγαίο
  • Κρήτη
  • Νότιο Αιγαίο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • Ελλάδα-Κύπρος
  • Ελλάδα-Βουλγαρία
  • Ελλάδα-Ιταλία
  • Ελλάδα-Αλβανία
  • Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
  • Βαλκάνια-Μεσόγειος
  • EUROPA
  • Διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου»
  • Open Data
  • Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη»
  • URBACT
  • Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • ESCROW ACCOUNT: Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός
  • 60 Χρόνια Ενωμένη Ευρώπη - Έργα για την Ελλάδα
  • Έργα Δήμων που υποστηρίζει η ΜΟΔ
  • EEA and Norway Grants
  • Υπηρεσίες ΕΣΠΑ
  • Ευρετήριο όρων
  • Συχνές ερωτήσεις
  • Χρήσιμα αρχεία
  • Xάρτης διαδικτυακού τόπου
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Προσβασιμότητα
W3C