Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (#EUinMyRegion) είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας, που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους. Συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, να ενημερωθούν γι' αυτά και να μοιραστούν εμπειρίες και εικόνες μέσα από τα social media.
Σε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τα έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγουν για το κοινό ή προβάλλονται μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις. Στον διαδικτυακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνονται οι εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, όπου διοργανώνονται στις Περιφέρειες και στην Αθήνα.
Επιλέξτε στο χάρτη την περιοχή που σας ενδιαφέρει ή δείτε παρακάτω όλες τις εκδηλώσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων που διοργανώνονται.
«Βυζαντινοί και Γατελούζοι στο κάστρο της Μυτιλήνης» με παράλληλες εκδηλώσεις: εγκαίνια για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης τμημάτων του ΒΑ περίβολου του Κάστρου Μυτιλήνης, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με 800 μαθητές, συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Μυτιλήνης.
«Μουσικά ευρήματα» - μια μουσική εκδήλωση στον ανοιχτό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου με την ευκαιρία της επανέκθεσης του Α' και Β' ορόφου, καθώς και του εκσυγχρονισμού του Μουσείου.
Οι μαθητές επισκέπτονται τη μονάδα ανακύκλωσης στα Χανιά, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μελετούν τις συνέπειες της ρύπανσης από τα πλαστικά υπολείμματα και αποφασίζουν να δράσουν με τη δημιουργία ενός έργου τέχνης από ανακυκλωμένα υλικά.
Τα «γεωπάρκα» της Ευρώπης είναι μνημεία της φύσης, προστατευόμενα από την UNESCO. Οι μαθητές επισκέπτονται την έδρα του Γεωπάρκου Σητείας, μελετούν την συμβολή των γεωπάρκων στην δημιουργία των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτισμού στην περιοχή τους και γνωρίζουν τη βιοποικιλότητά του και τον τοπικό πολιτισμό. Η προβολή και ανάδειξη του γεωπάρκου Σητείας χρηματοδοτείται από το ΕΠ Κρήτης 2014-2020.
Οι μαθητές επισκέπτονται την έδρα του γεωπάρκου Ψηλορείτη (Ανώγεια), μελετούν την συμβολή των γεωπάρκων στη δημιουργία των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτισμού στην περιοχή τους και γνωρίζουν τη βιοποικιλότητά του και τον τοπικό πολιτισμό. Η προβολή και ανάδειξη του γεωπάρκου Ψηλορείτη χρηματοδοτείται από το ΕΠ Κρήτης 2014-2020.
"Πάμε Μουσείο 2019! Ένα σεντούκι παραμύθια" Η εκδήλωση περιλαμβάνει την αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία μουσικής, ξενάγηση και εκπαιδευτικές δράσεις στην οικία - μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου. Η οικία της Χαλέπας κατατάσσεται στην κατηγορία των αυθεντικών σπιτιών, καθώς εξιστορεί τη ζωή μιας μεγάλης προσωπικότητας και στο εσωτερικό της διασώζονται αυθεντικά αντικείμενα, τοποθετημένα στην αρχική τους θέση, ώστε να διατηρείται η αισθητική και το ύφος που είχε προσδώσει το πρόσωπο που έζησε σε αυτή. Η αποκατάσταση της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων και η μουσειoλογική μετατροπή της επιτεύχθηκε με την συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού (ΕΟΤ) και του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013».
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ομιλία του καθηγητή Gerard Mourou, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2018, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στις 20 Μαΐου 2019, και ώρα 13:00. Η ομιλία του με θέμα «Passion Extreme Light», θα επικεντρωθεί στο λέιζερ ακραίου φωτός που αποτελεί μια παγκόσμια πηγή, η οποία παρέχει μία τεράστια γκάμα ακτινοβολιών και σωματιδίων υψηλής ενέργειας και προσφέρει τη δυνατότητα εξερεύνησης καίριων ανοικτών ερωτημάτων της θεμελιώδους φυσικής, όπως η γένεση εξαιρετικά ενεργητικών κοσμικών ακτίνων ή η απώλεια πληροφορίας σε μαύρες τρύπες. Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΙΤΕ και της συγχρηματοδοτούμενης Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής HELLAS-CH στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020" (ΕΠΑνΕΚ).
To 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία». που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. To φεστιβάλ προβάλλει έντεκα ταινίες, οι περισσότερες εκ των οποίων κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα και φιλοξενεί συντελεστές τους. Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Έρευνα και Καινοτομία» είναι ελεύθερη στο κοινό και υπάρχει πρόσβαση για ανθρώπους με αναπηρία.
Η έκθεση ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2019, στην οποία θα συμμετάσχει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) με εκθεσιακό περίπτερο, αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, μέσω της προβολής του απολογιστικού βίντεο, των εντύπων, των εκτυπώσεων αλλά και των πληροφοριών που θα παρέχονται από στέλεχος πληροφόρησης της Υπηρεσίας.
Tο ειδικό αφιέρωμα «Ο Άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον - Όταν ο Κόσμος αλλάζει» θα προβληθεί σαν μέρος του 10ου Φεστιβάλ ZAGORIWOOD 2019, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στα βουνά της Ηπείρου με βάση το χωριό Κάτω Πεδινά στα Κεντρικά Ζαγοροχώρια σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, με εξασφαλισμένη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία. Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους και η δράση υλοποιείται στα πλαίσια του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020".
Παρουσίαση του έργου SocialPARK στην έκθεση Patras lnnovation Quest (Patras IQ), που αφορά στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών στάθμευσης (parking-as-a-service), η οποία «ενοποιεί» και διαχειρίζεται κεντρικά τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους στάθμευσης που ανήκουν σε πολίτες, επιχειρήσεις, εταιρείες ενοικίασης θέσεων στάθμευσης, και δήμους. Το έργο SocialPARK συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014–2020».
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και για το έργο.
Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00πμ θα γίνει ταυτόχρονη συλλογή και τεμαχισμός κλαδεμάτων ελαιόδεντρων καθώς και γενικότερη διαχείριση των κλαδεμάτων στο πλαίσιο ενεργειακής αξιοποίησης αγροτικής βιομάζας. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος AGROinLOG (Ολοκληρωμένα Κέντρα Εφοδιαστικής Βιομάζας) που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon 2020 υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Ινστιτούτου Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ). Για συμμετοχή μέσω e-mail: yse@paseges.gr ή τηλεφωνικά στο 216 900294.
Στόχος της ημερίδας με θέμα «Το Νέο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και η συλλογική μνήμη της πόλης» είναι να αναδειχθούν και να τεκμηριωθούν επιστημονικά οι κοινωνικές, ιστορικές και τεχνικές πλευρές της ίδρυσης και λειτουργίας ενός Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, αλλά και οι δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται για να λειτουργήσει το Μουσείο ως μια παρέμβαση υπερτοπικής κλίμακας που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης της πόλης. Tο έργο της αναστήλωσης και επανάχρησης του κτιρίου Α2 χρηματοδοτείται με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ.
Γνωρίστε από κοντά τον συναρπαστικό κόσμο της πληροφορικής: Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Επαυξημένη Πραγματικότητα, Ανθρώπινη Συμπεριφορά. Η εκδήλωση στο πλαίσιο των Open Days 2019 (#EUinMy Region) έχει στόχο να παρουσιάσει τα επιτεύγματα του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ στο κοινό και τις επιχειρήσεις, σε ευρύ φάσμα πεδίων όπως η Ρομποτική, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επαυξημένη Πραγματικότητα, η Ανθρώπινη Συμπεριφορά κ.ά.
Με την εκδήλωση "Κυνηγώντας το ρεύμα: Από πού έρχεται και πού πάει;" τα παιδιά και οι γονείς τους θα σχηματίσουν μια ομάδα εξερευνητών και θα ξεκινήσουν μια δημιουργική περιήγηση μέσω κινητού τηλεφώνου για να κατανοήσουν το ρεύμα, την παραγωγή και την κατανάλωσή του. Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση των σημερινών και αυριανών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει στην υπεύθυνη συμμετοχή τους στην αγορά και εξασφαλίζει προοπτικές εξοικονόμησης και αειφόρου ανάπτυξης στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Η εκπαιδευτική δράση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ίρις – Ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» του ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020" (ΕΠΑνΕΚ).
Το εργαστήριο με θέμα «Συζητώντας για την οικονομία της ρωμαϊκής Ηπείρου Ι», πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου με τίτλο «Αναβαθμίς: Ανάπτυξη της ιστορικής έρευνας - Μελέτες και ψηφιακές εφαρμογές», το οποίο εντάσσεται στη δράση στρατηγικής ανάπτυξης ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Ομιλία του καθηγητή Gerard Mourou, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2018, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης στις 21 Μαΐου 2019 και ώρα 11:30. Η ομιλία του με θέμα «Passion Extreme Light», θα επικεντρωθεί στο λέιζερ ακραίου φωτός που αποτελεί μια παγκόσμια πηγή, η οποία παρέχει μία τεράστια γκάμα ακτινοβολιών και σωματιδίων υψηλής ενέργειας και προσφέρει τη δυνατότητα εξερεύνησης καίριων ανοικτών ερωτημάτων της θεμελιώδους φυσικής, όπως η γένεση εξαιρετικά ενεργητικών κοσμικών ακτίνων ή η απώλεια πληροφορίας σε μαύρες τρύπες. Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και της ΓΓΕΤ και της συγχρηματοδοτούμενης Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής HELLAS-CH στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020" (ΕΠΑνΕΚ).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το έργο ERANETMED CrITERIA (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020), διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό η οποία περιλαμβάνει σειρά σύντομων παρουσιάσεων και συζήτηση σχετικά με το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Αναγνωρισμένοι επιστήμονες από διαφορετικούς ερευνητικούς φορείς, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί επί σειρά ετών με το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα, θα παραθέσουν στοιχεία των ερευνητικών τους έργων και θα συζητήσουν τις προοπτικές της έρευνας και τις δυνατότητες συμβολής της σε διαχειριστικά θέματα υδάτων και φυσικών πόρων.
Tο ειδικό αφιέρωμα «Ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο ανοίγοντας νέους δρόμους στη μη τυπική εκπαίδευση» υλοποιείται στο πλαίσιο των πεδίων παρέμβασης της ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ «Προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τρίτοβάθμια εκπαίδευση, τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση» και αποτελεί μέρος του KinderDocs - 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, καθώς και δασκάλους, γονείς και φίλους του καλού κινηματογράφου. Η δράση θα υλοποιηθεί και στις 5 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.
Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης που περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας συγχρηματοδοτούμενων έργων, διαγωνισμό εικαστικής σύνθεσης για παιδιά από 4 έως 13 ετών, με θέμα "Εικαστικά Ταξίδια στην Ευρώπη", συναυλία από το μουσικό σύνολο τζαζ "Big Band" του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και το γυναικείο ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων Fortissimo.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Organic-PLUS (Horizon 2020), που υλοποιείται από το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνεται ημέρα ανοιχτής επίσκεψης για το κοινό. Θα παρουσιαστούν τόσο οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου στο πλαίσιο του παραπάνω έργου, όσο και οι δραστηριότητες των υπόλοιπων ερευνητικών έργων που υλοποιούνται από την ομάδα του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ταξιδιωτικός διαγωνισμός για νέους από 18 έως 30 ετών. Έξι νικητές θα ταξιδέψουν σε τρεις επιλεγμένες διαδρομές, διάρκειας από 7 έως 10 ημέρες, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2019. Οι νικητές θα επιλέξουν μία από τις 3 διαδρομές:Διαδρομή 1: Σύρος, Πάρος, Νάξος, ΣαντορίνηΔιαδρομή 2: Κύθνος, Σίφνος, Κίμωλος, ΜήλοςΔιαδρομή 3: Κάλυμνος, Κως, ΡόδοςΣε κάθε διαδρομή οι νέοι θα επισκέπτονται συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις, και θα έρχονται σε επαφή με την ιστορία των νησιών και τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους θα φωτογραφίζουν, θα βιντεοσκοπούν και θα κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας παράλληλα την εμπειρία τους. Όταν ολοκληρωθούν και οι τρεις διαδρομές, θα συγκεντρωθεί το υλικό και θα δημιουργηθεί ένα βίντεο μικρής διάρκειας, το οποίο θα μπορεί να παρουσιαστεί (πιθανά και από τους ίδιους) σε εκδηλώσεις δημοσιότητας και σε συναντήσεις του δικτύου πληροφόρησης και επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου εντάσσεται το ειδικό αφιέρωμα «Αιχμαλωτίζοντας τη Φύση», στο οποίο δημιουργοί από όλο τον κόσμο εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το οικοσύστημα, καθώς και το πώς η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο περιβάλλον (φυσικό, οικονομικό, κοινωνικό). Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
To 9o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου φιλοξενεί το αφιέρωμα με τίτλο "Access Docs" στην Πάτμο. Tο ειδικό αφιέρωμα περιλαμβάνει 5 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που αφηγούνται την ιστορία αξιοθαύμαστων ανθρώπων με αναπηρίες. Το "Access Docs" υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. H προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.
Tο ειδικό αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική εκπαίδευση» θα προβληθεί στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου με γενικό τίτλο «Πέρα από τα Σύνορα».
Για τέταρτη φορά στην ιστορία του, το φεστιβάλ Animasyros φιλοξένει μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «AnimaGreen». Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους που διηγούνται σκηνοθέτες από τη Βενεζουέλα, την Αμερική, την Τουρκία καθώς και την Ισπανία, την Ελβετία, κ.ά., αλλά και 19 μαθητές από το Βέλγιο στο ρόλο του σκηνοθέτη. Η ενότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05/08/2022